Scurta descriere
Halkidiki se afla in nordul Greciei, in Macedonia , si este compusa din 3 brate - Kassandra, Sithonia si Muntele Athos.
Are o linie de coasta ce se intinde pe o distanta de 522 km, ale carei plaje variaza atat ca forme cat si ca dimensiuni, de la plaje lungi cu nisip fin, la plaje mici, la golfuri pitoresti, porturi mici, sate traditionale pescaresti. 46 dintre aceste plaje au primit distinctia „Blue Flag”.
Cea mai frumoasa zona din nordul Greciei, aceasta peninsula si-a pastrat dintotdeauna acelasi farmec. Padurile, plajele cu nisipul fin, golfuletele ascunse, orasele istorice si satucurile pitoresti fac deliciul turistilor.
Peninsula este compusa din trei fisii de pamant ce intra in marea Egee: Kassandra, Sithonia si Muntele Athos. Primele doua sunt cele mai dezvoltate. Muntele Athos, fisia estica, este renumita prin cele douazeci de manastiri imprastiate pe tot cuprinsul ei. Excursiile cu iahtul de-a lungul coastei ofera cele mai inedite panorame.
Dar Halkidiki ofera mai mult decat soare, mare si plaja. Halkidiki este plin de divertisment, festivaluri şi evenimente culturale. Exista 20 de situri arheologice, situri istorice cum ar fi Stagira (unde Aristotel s-a născut) şi peşterile din Petralona, care au fost locuite cu aproximativ 700.000 ani în urmă.
Muntele Athos
Muntele Athos este situat pe bratul estic al peninsulei Halkidiki, bratul Athos. Este singurul loc din Grecia dedicat in intregime rugaciunii si preamaririi lui Dumnezeu
Muntele Athos este situat pe bratul estic al peninsulei Halkidiki, bratul Athos. Este singurul loc din Grecia dedicat in intregime rugaciunii si preamaririi lui Dumnezeu. De aceea, muntele Athos este numit "Muntele Sfant".
Muntele Sfant are 50 km lungime, 8-12 km latime, si acopera cam 350 kmp. Granita orasului manastiresc este definita imaginar incapand de la "FRAGOKASTRO" pe coasta de vest pana la "ARAPIS" in partea opusa. Frumusetea naturala a insulei este extraordinara. Varful muntelui este ca un con imens ce atinge 2033 metri inaltime. Crestele golase par dantelate de cer iar pantele sunt acoperite de paduri vechi de conivere.
Athos este o comunitate de calugari care, de-a lungul a mai mult de 1000 de ani, au trait stilul zilnic de viata si practicile religioase ale bizantinilor. Cea mai veche manastire, de pe Muntele Athos, este Megisti Lavra, care este si cea mai bogata in tezaur si relicve. A fost fondata in secolul 10 EN de Ossios Athanassios dar calugarii si eremitii incepusra sa se retraga catre aceste locuri chiar si inainte de fondarea ei. Actele benefice ale imparatilor bizantini au permis inmultirea manastirilor pana la 40 iar calugarii ajunsesera la 40 de mii. Momentan mai functioneaza doar 20 de manastiri cu maxim 1700 de calugari.
Dupa ce se asigura ca are permis de intrare, turistul pleaca pe apa din Ouranoupolis sau Tripiti spre Dafni iar apoi terestru spre Karies (capitala unde batranii se strangeau la sfat asupra treburilor administrative). In Karies este biserica Protanos, cea mai veche din zona (secolul 10 EN), fara indoiala un important monument arhitectural, pictata de Emmanuel Panselinos (ultimul dintre marii pictori murali ai Scolii Macedonene de Arta) care a pictat si alte frece din bisericile de pe Muntele Athos. Picturi murale ale Scolii Macedonene de Arta precum si ale Scolii Cretane de Arta (care a inflorit mai tarziu) decoreaza bisericile si manastirile din Agia Lavra, Vatopedi, Iviron, Koutloumousiou, Doheiariou, etc. Plimbandu-se pe la manastiri, turistul va fi impresionat nu doar de fresce ci si de bibliotecile bogate, mozaicuri, arta miniaturala, ustensilele bisericesti si relicvele valoroase tinute in tezaur.
Canalul Potidea
Canalul Potidea (64 km de Neos Marmaras), de pe teritoriul Kassandrei, face legătura între Golful Thermaic şi Golful Toroneos.
Canalul Potidea (64 km de Neos Marmaras), de pe teritoriul Kassandrei, face legătura între Golful Thermaic şi Golful Toroneos.
Menţionat pentru întâia dată în “Geografia” lui Strabon (65 Î.C.-23 D.C.), Canalul Potidea, având lungimea de 1.250 m, lăţimea de 40 m şi adâncimea de 8 m, datează din perioada domniei regelui Cassandru.
Dacă până în 1967, legătura dintre partea de nord a peninsulei Halkidiki şi Kassandra se făcea cu bacul, în prezent, traseul dinspre Nea Moudania spre staţiunile turistice din Kassandra trece peste podul construit în 1970.
Peştera Petralona
Situată la cca 78 km nord-vest de Neos Marmaras, Peştera Petralona - locul în care a fost găsit craniul celui mai vechi exemplar de Homo Sapiens de pe continentul european, Archanthropus europaeus petraloniensis, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale peninsulei Halkidiki
Situată la cca 78 km nord-vest de Neos Marmaras, Peştera Petralona - locul în care a fost găsit craniul celui mai vechi exemplar de Homo Sapiens de pe continentul european, Archanthropus europaeus petraloniensis, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale peninsulei Halkidiki.
Peştera, dezvoltată în versantul vestic al masivului calcaros Katsika, la 300 m altitudine, a fost descoperită cu cinci decenii în urmă de un locuitor al Petralonei, câştigându-şi recunoaşterea internaţională, odată cu aducerea la lumină a lui Archanthropus, în 1960. Determinările efectuate asupra stratigrafiei peşterii, în care Archanthropus europaeus petraloniensis a fost identificat, studiul uneltelor paleolitice, precum şi diagnoza paleofaunei specifice, prezente în toate cele 34 de strate geologice, îi atribuie acestuia vârsta absolută de 700.000 ani.
Craniul, în perfectă stare de conservare, căruia îi lipseşte doar maxilarul inferior, aparţine unui bărbat, mort la varsta de 32 de ani, vârstă destul de înaintată pentru standardele acelor timpuri. În peşteră au mai fost găsite urme fosile, aparţinând celui mai vechi foc aprins de mâna omului, datând de acum 1.000.000 ani, ceea ce demonstrează că hominizii preistorici locuiau deja în peşteră la acea dată.
In peşteră se pătrunde printr-un tunel artificial cu lungimea de 100 m, săpat în depozitele de eroziune din versantul muntelui, care au acoperit fosta intrare naturală. Pasarele special amenajate, străbat camerele iluminate, în care, diorame în mărime naturală, îi prezintă pe locuitorii preistorici ai peşterii încălzindu-se în faţa focurilor.
Turnul Bizantin din Ouranopolis
Principalul reper Ouranopolis îl reprezintă turnul bizantin, cea mai impunătoare structură monumentală din Halkidiki, construită în secolul al XIV-lea prin strădania mânăstirii Vatopedu
Principalul reper Ouranopolis îl reprezintă turnul bizantin, cea mai impunătoare structură monumentală din Halkidiki, construită în secolul al XIV-lea prin strădania mânăstirii Vatopedu.
Turnul a fost incendiat în 1821 şi restaurat puţin după 1865, odată cu construirea unor anexe (o presă pentru producerea uleiului de măsline, un cuptor, grajduri, un atelier de fierărie şi două clădiri care adăposteau muncitorii civili), dintre care se mai păstrează doar turnul, atelierul de fierărie şi casele lucrătorilor.
În 1922, ca soluţie la problema găsirii unor teritorii pe care refugiaţii din Caesaria şi Propontida să se poată stabili definitiv, guvernul elen a decis confiscarea domeniului mânăstiresc din jurul turnului Ouranopolis. Foştii negustori şi ţesători de covoare au locuit în clădirile mânăstireşti abandonate până la construirea primelor case. Din 1922, turnul, folosit până atunci ca locuinţă pentru administratorii călugări ai fermei, a oferit adăpost timp de 10 ani unei familii de scriitori, formată dintr-o australiancă şi un scoţian, ajunşi în zonă la scurt timp după sosirea refugiaţilor din Caesaria şi Propontida.
Intrarea în turn se face printr-o curte exterioară şi o uşă masivă de lemn, consolidată cu ţinte metalice. O scară abruptă duce la etajele superioare, unde două balcoane din lemn stau agăţate într-o poziţie precară de zidurile exterioare. Aici se găseşte o capelă de mici dimensiuni, iar vulturul bizantin cu două capete săpat în piatra de la etaj demonstrează vârsta clădirii. Capela a fost utilizată de localnici cu mult timp înainte ca biserica să fie construită.
Sithonia
Sithonia este mai linistita si mai atragatoare, cu mai multe dealuri inverzite dintre cele care se intalnesc peste tot in Halkidikiul de nord.
Statiunile nu sunt la fel de ostentative ca cele din Kassandra, nici la fel de compacte, iar coasta de est are din nou avantajul privelistii - peste golf, catre Muntele Athos. Daca vrei sa faci o plimbare cu barca pentru a vedea manastirile de pe Muntele Athos du-te pana la Ouranopolis, aflat la baza Peninsulei Athos, sau inchiriaza una din Ormos Panagias, principalul oras de pe coasta de est a Sithoniei
|